Plan Facebook Internet Dari Maxis

Siapa dikalangan kita yang tak tahu Facebook atau tak pernah dengar Facebook? Memang ajaib sangat la kalau ada dikalangan korang tak tahu Facebook atau tak pernah dengar nama Facebook. Laman sosial yang palig top sekarang ni adalah Facebook. Tak kira usia semua dah ada akaun Facebook dimana niat untuk mencari kenalan lama yang terpisah. Korang pun mungkin bersetuju dengan alasan untuk  buka akaun Facebook ni kan? Atau korang ada sebab lain? teeetttt..

Ok saya bukan nak cerita sangat pasal Facebook ni tapi nak cerita pasal Plan Facebook Internet yang disediakan oleh Maxis. Apa yang korang nampak dekat sini adalah betapa popularnya Facebook ni sekarang, sehinggakan Maxis membuat plan khas untuk pengguna maxis melayari Facebook. Apa yang menarik untuk korang yang setia dengan maxis ni adalah charge yang dikenakan memang berpatutan. Dari serendah Rm3 untuk 2 hari dengan quota 1oMB, Rm5 untuk 5 hari dengan quota 25MB dan Rm10 untuk 10 hari dengan quota 75Mb.

Untuk plan ni korang bukan saja buka Facebook, tetapi korang boleh juga buka laman sesawang yang lain asalkan tak melebihi quota yang ditetapkan. Plan ni boleh dikatakan untuk yang menggunakan internet kurang dan bajet yang sesuai untuk pelajar sebenarnya. Perlu diingat sekiranya korang melebih quota yang ditetapkan korang akan di charge rm0.10/10KB. So kena la hati-hati sikit. Untuk Maklumat lanjut boleh klik sini.

Selamat berFacebook Menggunakan Handphone korang.

Advertisements

Tips Penjagaan Tali Gitar

Hai semua, hari saya rasa macam nak kongsi sesuatu dengan korang semua. Banyak sangat yang nak dikongsi tapi tak tau best ke tak.hehe. So fikir punya fikir, saya rasa nak berkongsi ilmu tentang tips penjagaan tali gitar. Saya nak kata hebat main gitar tu takde la jugak cuma suka berkongsi apa yang saya tahu saja. Mungkin tips ni ramai gitaris di luar sana yang tahu dan ramai juga yang tak tahu atau saja tak nak ambil tahu tentang penjagaan tali gitar.

Semua gitaris-gitaris di dunia mementingkan bunyi atau sound yang dikeluarkan oleh sesebuah gitar bila kita petik tali. Selain dari jenama gitar yang baik, tali yang berkualiti dan betul cara penjagaannya juga menyumbang ke arah sound gitar yang sedap. Ramai diantara kawan-kawan saya yang bermain gitar malas untuk menukar tali gitar. Selagi tali tak putus dan boleh mengeluarkan bunyi, selagi itulah diorang tak kan tukar tali gitar. Sampai berkarat la tali gitar tu diorang main. Studio jamming pun sama macam tu juga, selagi tak putus diorang biarkan je. Tak boleh salahkan pengusaha studio jamming sebab diorang meniaga,kene la save cost tapi kita yang main gitar sendiri perlu la tukar atau jaga tali gitar kita dengan baik. Betul tak?

Tali Berkarat

Cara yang baik untuk menjaga tali gitar kita adalah setiap kali selepas main gitar, talinya perlulah dicuci menggunakan pencuci tali yang sesuai. Tali gitar akan menyimpan minyak, peluh dan habuk ketika kita main gitar. Sekiranya kita main gitar dan terus simpan tanpa mencuci tali gitar, lama kelamaan tali akan menjadi karat hasil tidakbalas peluh dengan tali gitar (wah macam pakar sains pulak ni). Bila dah berkarat dan penuh habuk atau daki, tali tidak akan bergetar dengan sempurna sepangjang tali. Maksudnya agetaran gitar tidak akan bergetar secara keseluruhannya dan timbul la istilah bunyi tali mati. Tali mati adalah disebabkan getaran tali terhenti di tengah-tengah perjalanan getaran sepanjang tali.

Salah satu contoh pencuci tali gitar.

Kekerapan menukar tali pula bergantung kepada cara korang main. Contohnya kalau ganas lagu korang main, maka kerap la korang kena tukar tali gitar. Lagi satu kalau kerap sangat main pun boleh menyebabkan tali gitar kita haus atau hilang kesedapan soundnya. Sebagai contoh kalau korang kerap BEND tali gitar, permukaan bawah tali tang bersentuhan dengan besi fret akan nipis kalau korang perasan, hah itu salah satu punca tali menjadi mati atau sound keluar tak sempurna.

Bila atau berapa lama perlu korang tukar tali?

Secara mudah jawapannya selain faktor di atas adalah tali gitar boleh bertahan selama 15-30 jam. Maksudnya korang kena la set jam setiap kali main gitar. Hehe. Korang kena agak la lebih kurang 15-30 jam korang main. Kalau sehari sejam maknanya sebulan sekali la korang kene tukar tali. Itu pun kalau korang ada modal dan perlukan sound yang sedap la. Sebaik-baiknya tukar tali gitar sebulan sekali dan bersihkan tali selepas main. Kalau nak lagi cantik, gitar simpan dalam case supaya tak terdedah dengan udara luar.

Ok untuk tips yang lain kena tunggu entri seterusnya.

Apa Nak Buat Bila Handphone Masuk Air?

Memang menyakitkan hati dan risau bila ‘DARLING’ kita rosak atau tak berfungsi dengan baik. Darling yang saya maksudkan adalah Handphone. Zaman sekarang ni boleh dikatakan seorang 1 handphone. Tak kira usia berapa asalkan tahu guna handphone dah boleh pegi kedai beli handphone dari serendah RM80.oo. Itu la zaman teknologi sekarang ni. Untuk entri kali ni bukan saya nak bercerita pasal teknologi ataupun kemampuan kita untuk beli handphone tapi berkaitan tips penjagaan handphone.

Ramai di antara kita hanya tahu guna handphone tetapi pengjagaan handphone belum tentu lagi mahir. Kalau nak diceritakan tentang tips pengjagaan handphone memang banyak. Hari ni saya nak kongsi pengetahuan sikit tentang bagaimana sekiranya handphone kita dimasuki air. Tak kira la handphone jatuh dalam air,anak hisap-hisap handphone,tertumpah air cappucino kat handphone ke atau sewaktu dengannya.

Mengimbau kenangan 3310 ni

Masih ingat lagi handphone Nokia 3310 yang pernah menjadi trend handphone takde straw antena? Tapi itu 15 tahun lepas. Sekarang dah jadi legend Nokia ni. Zaman Android, Ios dan sebagainya menguasai dunia telekomunikasi. Symbian dah tak zaman kot? Sorry mr.Nokia. KAu tetap legend dihati rakyat Malaysia.

Ok la berbalik kepada topik yang asal. Apa perlu kita buat sekiranya handphone masuk air? Saya pasti ramai yang mengalami masalah ni. Apa yang mereka buat terus ke kedai dan dikenakan bayaran tinggi untuk membaiki handphone tersebut sedangkan kita boleh buat sendiri dirumah.

  1. Matikan ( OFF ) handphone dengan segera.
  2. Cabutkan bateri handphone dan letakkan ditempat kering.
  3. Dapatkan Pemutar Screw ( Screw Driver) di kedai hardware.(Pemutar screw handphone ada pelbagai saiz)
  4. Buka Casing Handphone dengan hati-hati supaya tak merosakkan bahagian dalaman handphone
  5. Keringkan Board handphone menggunakan Hairdryer. ( Jangan terlalu panas ye kang cair pulak)
  6. Pasang semula casing setelah anda pastikan handphone betul-betul sudah kering
  7. Pasang semula bateri dan boleh digunakan seperti sediakala

    Jangan Handphone jd sampai kering macam ni pulak

Sekiranya korang susah untuk mendapatkan Screw Driver untuk handphone, korang boleh cuba keringkan tanpa membuka casing handphone tapi makan masa sikit la. Yang penting sekali bila handphone masuk air, jangan sesekali cuba On phone kita. Pastikan di OFF dahulu dan betul-betul kering baru boleh digunakan semula. Kalau tak paham macam mana nak buat boleh tanya saya. Takde hal. Nantikan tips handphone pada entri seterusnya.

Harga Berpatutan Di Restoran Rakyat 1 Malaysia

Sejak Dato Seri Najib Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia yang kelima, macam-macam perubahan yang telah dilakukan oleh beliau. Paling utama adalah prinsip 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh beliau. Segala-galanya 1 Malaysia. Bantuan Rakyat 1 Malaysia, semangat 1 Malaysia dan sebagainya. Memang bagus idea ni dikeluarkan oleh PM kita kerana kita perlu mengekalkan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia. Salah satu perkara yang paling menarik perhatian saya adalah Restoran Rakyat 1 Malaysia.

Untuk entri kali ni saya nak berkongsi sedikit tentang restoran 1 Malaysia. Pasal makan memang menarik la. Hehe. Restoran Rakyat 1 Malaysia ni diperkenalkan untuk meringankan beban rakyat. Jika sebelum ni kita sarapan pagi paling kurang belanjanya mesti RM3 ke atas dan makan tengah hari RM5 keatas. Jadi Pita telah kita telah memperkenalkan Restoran Rakyat 1 Malaysia ni bagi mengurangkan beban perbelanjaan harian rakyat Malaysia. Saya sungguh tertarik dengan idea ni kerana harga yang ditawarkan amat berpatutan. Saya sangat sayang PM kita. Hehe.

Harga yang ditawarkan oleh Restoran Rakyat 1 Malaysia bagi sarapan bagi adalah diantara RM1 – RM2 untuk sekali makan. Menu untuk sarapan pagi adalah roti canai / 3 kuih muih beserta teh tarik. Murah dah tu jika dibanding dengan kedai makan biasa. Rasanya memang itu la menu yang selalu rakyat Malaysia makan untuk sarapan pagi. Saya pun sarapan dengan menu yang sama walaupun bukan setiap hari menu yang sama. Ok untuk makan tengah hari pula harganya maksimum RM4.oo. Menu yang ditawarkan adalah nasi putih + 1 Lauk + sayur + teh o. Nampak dah cukup menu macam tu pada pandangan saya. Kalau nak lebih takut bankrap pulak peniaga tu. Kita kena ambil kira kos barang mentah dipasaran pada zaman sekarang. So boleh dikira murah dan memuaskan. Saya belum pernah cuba makan tengah hari, hanya sarapan pagi sahaja yang pernah saya cuba.

Setakat ini saya dengar banyak yang berpuashati dengan harga untuk makanan di Restoran Rakyat 1 Malaysia. Mungkin 1 hari nanti saya berkesempatan untuk mencuba makan tengah hari di Restoran Rakyat 1 Malaysia. Kalau ada kawan-kawan nak belanja pun kira ok jugak kan? Hehe.  Diharapkan nanti lebih banyak la restoran-restoran 1 Malaysia ni wujud. Takdela belanja harian kita jadi tinggi. Dapat juga la nak menabung.

1 Malaysia……

Duit Malaysia 2012 Yang Baru

Tahun 2011 hampir ke penghujungnya. Dalam beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun baru. Bila masuk tahun baru macam-macam la kita akan dengar semua yang baru-baru je la. Kasut sekolah baru,beg baru,jam tangan baru, handbag baru, kereta baru, rumah baru, isteri baru, ( Boleh ke??), azam baru dan sebagainya. Serba -serbi kalau boleh nak baru. Bila cerita bab azam baru atau tahun baru ni saya susah nak capai apa yang di azam kan. hehe. So tahun 2012 ni malas rasanya nak berazam apa semua bagai. Duduk releks tengok keadaan je la. Ok la hari ni entri saya bukan nak cerita pasal azam baru ke apa, saya nak cerita tentang duit Malaysia yang baru. Dengarnya dari duit syiling sampai ke duit RM100 berwajah baru.

Antara duit baru 2012 – Gambar dari Bernama

Nampaknya warna duit masih lagi sama, cuma beza pada corak-corak sahaja. Duit syiling juga diberi rupa baru untuk tahun 2012. Jika kita tengok duit-duit baru ni, agak meriah jugakkan warna-warna dia. Barulah ceria sikit dalam dompet kita. Walaupun tak berapa ada sangat duit atau mood kurang baik masa tu, boleh la belek-belek dompet kita untuk mententeramkan jiwa kita. Apa yang menarik perhatian saya untuk buat entri ni adalah disebabkan duit RM20 kembali dikeluarkan. Ini kerana duit RM 20 menjadi pengantara duit RM10 dan RM50 yang mana jurangny aagak besar. Duit RM20 penah dikeluarkan suatu masa dahulu dan dihentikan pengeluarannya pada sekitar tahun 1995 kalau tak silap saya. Warna duit RM20 yang baru lebih kurang warna duit RM20 yang lama iaitu warna coklat. Tengok gambar bawah ni yang saya cilok dari Bernama. Terima kasih Encik Bernama..hehe

Duit RM20 – gambar dari Bernama

Saya rasa BAnk Negara Malaysia perlu buat note RM1000 lepas ni untuk orang beli barang-barang yang mahal dengan bawa sekeping duit sahaja.hehe. So sama-sama la kita nantikan duit – duit baru malaysia ni yanag akan dikeluarkan pada bulan Julai 2012 nanti.

P/s : Tengok duit je bukan awek kat belakang duit tu tau.

Palace Of The Golden Horses Yang Menarik

Syoknya hujung minggu ni. Kebetulan baru baik dari demam dan selesema, pastu dapat pulak peluang melawat 1 Palace Of The Golden Horses. Kalau takde invitation dah tentunya saya tak kan dapat round 1 tempat tuh. Almaklum saja la tempat yang bertaraf 6 Bintang macam tu mana la mampu insan yang berpendapatan sederhana macam saya ni nak masuk ye tak? Dengar nama pun dah goyang lutut nak masuk.hehe.

Sebenarnya saya ada terima panggilan jemputan untuk menjadi ahli Palace Of The Golden Horses. Apa yang dijanjikan mereka cuma datang dengar presentation selama 1jam pastu diorang bagi bilik hotel pilihan sama ada di Kajang, Langkawi, Port Dickson dan Cameron Highland untuk 2 hari 1 malam. So saya dengar macam tu terus setuju je la. Benda free kan,ambil je la.hehe. Dari panggilan tu saya dapat rasa ni mesti suruh join club dengan bayaran yang tinggi. Jadi sebelum pergi dengar presentation diorang tu saya persiapkan kekuatan mental supaya berjaya menepis godaan diorang untuk join club tu dan misi UTAMA dapatkan bilik yang free seperti yang dijanjikan.Haha.

Setelah tiba di Lobby Palace Of The Golden Horses tu saya dengan terpinga-pinga cari orang yang tunggu. Dalam 5 minit baru la muncul orang yang berjanji tu. First tempat yang di bawa adalah tempat makan. Apa lagi ibarat orang mengantuk disorongkan bantal, saya dengan tak malunya makan bihun goreng yang disediakan. Ngam-ngam abis kunyah bihun yang last tu terus di ajak round 1 Palace tu. Nampak sangat tak sabar nak suruh saya join Club diorang tu. Saya dibawa ke Gim dan Pool Palace Of The Golden Horses. Tempatnya memang lawa la. Katanya kalau dah jadi member boleh layan gim dengan seimming pool tu hari-hari.Memang terbaik tawaran tu. Apa kan tidak Maintenance fee diorang RM438 setahun.Rugi la kalau tak main hari-hari. Tapi saya tetap dengan niat asal tak nak join Club ni..Kuat kan iman.

Lepas puas berada di Gim dan Swimming Pool tu saya dibawa ke tempat rawatan. Kira macam hospital la dekat Palace ni/ Memang gempak tempat diorang.Siap dengan hospital apa semua bagai. Sambil pegawai tu tunjuk-tunjuk tempat tuh dia cakap check up boleh buat free dekat situ kalau kita tukar dengan bilik yang free 7 hari setahun diorang bagi dekat member. Adoi hampir lagi terjerumus sebab peralatan hospital diorang memang yang terbaru. Dah habis pusing dekat hospital diorang, saya di bawa untuk menaiki bot pusing tasik The Mines. Best ni sebab naik free. Bot tu ada 30 minit sekali. So kena la menunggu untuk naik. Tunggu punya tunggu tak sampai 5minit hujan turun punya la lebat.Kitorang terus berlari masuk ke Gim semula yang sememangnya ada 2 orang india suami isteri sedang bersenam.

Nak dijadikan cerita, Pegawai yang bawa saya pergi ke tandas dan tinggal la saya dengan 2 orang india tu tadi. tiba-tiba lelaki india tu tanya saya baru nak join club tu ke? Saya pun jawab taknak join pun, just nakkan bilik free yang diorang janjikan. Lelaki India tu tadi cakap bagus sebab dia pn dah menyesal join. Dah 3 tahun join baru first time guna. Pulak tu barang dia ada yang rosak-rosak sikit.hehe. Saya pun try la tanya berapa harga nak join club tu, sekali lagi saya terperanjat khinzir beruk, untuk Gold member RM25,000.00 dan Platinum RM40,000.00. Perrgh memang jahanam poket kalau join ni.

saya dibawa pual ke bilik yang layak untuk member yang join club tu. Sekali lagi terbeliak bijik mata saya tengok bilik tu. Memang lawa habis la dalam bilik tu. Saya tak dibenarkan ambik gambar. Kalau tak memang kita boleh kongsi tengok la bilik-bilik tu memang lawa. 2 buah bilik saya dibawa oleh pegawai tu. Yang 1st tu berharga RM799.00 dan yang kedua berharga lebih kurang RM3,500.00. Patut la gambar-gambar yang ada kat lobi tu sya tengok semua v.v.i.p je. Harga bilik pun dah main ribu-ribu.

Dipendekkan cerita hari tu memang saya tak dapat naik bot sebab hujan dan kami terus ke bilik perbincanganuntuk join club. Saya yang dah tau harga dan menunggu untuk dapat baucer bilik free hanya berlakon cool bial dia sebut harga untuk join club tu.Haha. Kalau india tu tak bagitau awal-awal mau terkencing saya dengar. Lebih kurang 30 minit jugak la dia ayat saya untuk join,tapi dengan jiwa yang kental saya tetap tak mau join. Yang saya nak hanyalah  baucer penginapan yang free tuh.Hehe. Dengan perasaan bengang dia terpaksa mengalah jugak dengan saya. Senyum je la saya balik bawa baucer free tu. Nanti kalau ada lagi jangan serik panggil saya ye.

P/s: Korang join je apa yang orang janji bagi free, tapi kena kental semangat la cakap TAKNAK. Hehe

Domain Dan Hosting Nak Beli Ke Tak Ni?

ingin menggenggam Domain sendiri

Ramai dah orang saya tanya. Banyak dah ebook dengan google baca tapi masih lagi tak dapat jawapan. Bila sesekali fikir memang nak beli,bila fikir balik macam tak nak beli. Kalau ada sokongan dari kawan-kawan mungkin boleh dapat jawapan kot. Ok cukup dah merepek sorang-sorang ni. Entri kali ni nak minta pendapat kat kawan-kawanku yang baik hati.

Cerita dia macam ni. Saya memang berminat sangat nak beli domain denagn hosting sendiri. Masalahnya sekarang saya tak tahu mana 1 hosting yang baik dengan harga yang berpatutan. Yang keduanya pulak, saya masih ‘blur’ lagi macam mana nak dapat ramai kawan-kawan masuk ke blog saya. Bila fikir semua tu perasaan dah berbelah bahgi pulak. Semangat nak berblogging tu memang tinggi. Cuma langkah permulaan agak tempang sikit sebab tak tahu nak mula dari mana. Banyak baca blog orang lain cakap start guna wordpress, so dengan penuh berkobar semangat bukak akaun wordpress dan terus mula mencari bahan untuk ditulis.Gaya penulisan tak tahu la orang suka baca ke tak tapi saya terus je la cuba.

Permulaan guna WP ni memang goyang habis. Knowledge zero pasal WP, saya gagahkan jugak belajar gune WP ni sebab banyak blogger cakap lebih KICK guna WP dari Blogspot. Hakikatnya memang best guna Wp ni berbanding Blogspot. Dari WP ni semangat makin menjadi-jadi nak beli domain dan hosting sendiri. Baru kita lebih serius dalam dunia blogging ni. Sampai ke hari ni masih lagi saya mencari hosting yang baik dan berpattan harganya dan ada sifu yang sudi mengajar insan kerdil macam saya nih. Dari apa yang saya faham,blog dari wordpress ni boleh terus dimasukkan ke domain sendiri. Tapi caranya saya tak tahu la pulak.  So saya harap ada la yang sudi nak tolong saya

P/s : Yakin blogger Malaysia tak kedekut ilmu.