Shisha Oh Shisha

Hai semua, hari ni tiba-tiba teringat nak buat artikel pasal Shisha atau Hookah. Saya tak pasti sama ada korang semua pernah layan atau tengok benda ni. Eh kalau tengok takkan la tak pernah kan? Rasanya Shisha atau Hookah ni dah lama popular kat Malaysia  ni. Shisha (dalam Persian maksudnya adalah Cermin) dan Hookah (maksudnya waterpipe) ini terkenal di negara-negara Arab dan mereka ni la yang membawa masuk Shisha ke negara kita. Apa lagi secara tak langsung menjadi trend remaja melepak di kedai sambil menShisha. Hehe.

Shisha

Tak kira lelaki ke perempuan, kalau lepak di kedai mamak tu kita boleh tengok mulut berkepol-kepol dengan asap dari mulut diorang. Saya pun pernah juga hisap Shisha ni. Memang feel habis. hehe. Tapi sedih juga la bila tengok ada perempuan layan shisha ni. Time lelaki hisap rokok bukan main tepis-tepis asap dan ada pula yang patahkan rokok. ewah bukan main lagi.

Patah rokok..hehe.

Sekarang bila dah ada shisha, perempuan pun sama banyak asap keluar dari mulut dengan lelaki. Siap ada yang berskill buat’ O’  guna asap shisha lagi. Hehe. Zaman semakin ke penghujung. Walau apa pun alasan kaum hawa nak hisap shisha, memang nampak hodoh bila mana ASAP yang tebal muncul dari muncung korang tuh. Tak Sesuai YOU!!!

perempuan Hisap Shisha Ok Tak???

Ada yang kata isap shisha ni lagi bahaya dari merokok, betul ke? Bahan-bahan dalam shisha sama dengan rokok iaitu 4000 jenis bahan kimia. Bahaya tu. Shisha pada saya berbahaya kerana tiada penapis (filter) dan hanya menggunakan air sebagai medium untuk menapis. Berkesan ke agak-agaknya tu? Bila tengok pada botol shisha tu memang menarik dan macam- macam design ada. Bahagian-bahagian  pada botol shisha di reka dengan fungsi yang tersendiri.

Bila dah berjumpa ramai-ramai, hilang la rasa takut pada bahan yang ada dalam kimia tu. Macam-macam perasa yang membuatkan mood untuk melepak dengan kawan-kawan menjadi memuncak. Ada bau strawberi,grape,mint,vanila dan pelbagai perasa lagi. Kalau dah layan shisha ni memang tak ingat waktu nak balik la sebab feel bau dia mengasyikkan.

Layan sampai pagi

Kalau nak dikomen baik buruk shisha ni memang diluar bidang kuasa saya,tapi pada pandangan saya keburukan menghisap shisha tetap ada cuma yang membezakannya hanya lah tahap risiko yang terhasil dari aktiviti menshisha. hehe. So tepuk dada keluar asap shisha tanya selera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s