Domain Dan Hosting Nak Beli Ke Tak Ni?

ingin menggenggam Domain sendiri

Ramai dah orang saya tanya. Banyak dah ebook dengan google baca tapi masih lagi tak dapat jawapan. Bila sesekali fikir memang nak beli,bila fikir balik macam tak nak beli. Kalau ada sokongan dari kawan-kawan mungkin boleh dapat jawapan kot. Ok cukup dah merepek sorang-sorang ni. Entri kali ni nak minta pendapat kat kawan-kawanku yang baik hati.

Cerita dia macam ni. Saya memang berminat sangat nak beli domain denagn hosting sendiri. Masalahnya sekarang saya tak tahu mana 1 hosting yang baik dengan harga yang berpatutan. Yang keduanya pulak, saya masih ‘blur’ lagi macam mana nak dapat ramai kawan-kawan masuk ke blog saya. Bila fikir semua tu perasaan dah berbelah bahgi pulak. Semangat nak berblogging tu memang tinggi. Cuma langkah permulaan agak tempang sikit sebab tak tahu nak mula dari mana. Banyak baca blog orang lain cakap start guna wordpress, so dengan penuh berkobar semangat bukak akaun wordpress dan terus mula mencari bahan untuk ditulis.Gaya penulisan tak tahu la orang suka baca ke tak tapi saya terus je la cuba.

Permulaan guna WP ni memang goyang habis. Knowledge zero pasal WP, saya gagahkan jugak belajar gune WP ni sebab banyak blogger cakap lebih KICK guna WP dari Blogspot. Hakikatnya memang best guna Wp ni berbanding Blogspot. Dari WP ni semangat makin menjadi-jadi nak beli domain dan hosting sendiri. Baru kita lebih serius dalam dunia blogging ni. Sampai ke hari ni masih lagi saya mencari hosting yang baik dan berpattan harganya dan ada sifu yang sudi mengajar insan kerdil macam saya nih. Dari apa yang saya faham,blog dari wordpress ni boleh terus dimasukkan ke domain sendiri. Tapi caranya saya tak tahu la pulak.  So saya harap ada la yang sudi nak tolong saya

P/s : Yakin blogger Malaysia tak kedekut ilmu.

6 responses to “Domain Dan Hosting Nak Beli Ke Tak Ni?

  1. Benda ni terpulang.
    Pertama sekali yakin ke tak boleh konsisten?
    Adakah nak ikut orang atau nak ada jenama sendiri. Bila pakai domain ada jenama sendiri…
    Bajet tgk. ada hosting leh bagi murah. dlm permulaan domain + hosting bawah RM100 pun boleh dpt lagi.. itu untuk setahun..
    pikirlah dulu ye..

  2. Salam bro, ada domain sendiri mmg best. Tp mcm kat a zzarizi kena konsisten dlm blogging. Kita ada jenama kita sendiri dan kita boleh customize blog kita bila2 masa. TQ bro melawat blog saya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s