Tips Memilih Gitar Untuk Beginner

Hello semua kawan-kawan. Macam mana bulan pertama di tahun 2012 ni? Mesti ada yang bersemangat nak mula misi mencapai azam tahun baru. Sama la macam saya yang mempunyai misi memiliki domain dot com sendiri dan menulis artikel sebanyak mungkin untuk berkongsi dengan korang semua. So sekarang ni saya banyak berjalan sana sini untuk melihat keadaan semasa di luar untuk menambah idea menulis artikel. Harap-harap berterusan la usaha saya ni.

Berbalik kepada topik asal entri kali ni iaitu tips memilih gitar untuk yang baru nak berjinak-jinak main gitar. Saya suka ada budak-budak yang nak main muzik sebabnya 3-4 tahun lepas banyak remaja-remaja asyik terlompat-lompat shuffle tepi-tepi jalan dengan berbekalkan muzik dari MP3 handphone. Aduh semak mata ni memandang gelagat diorang yang terlompat-lompat tu. So hari ni saya nak berkongsi sikit pengalaman tentang pemilihan gitar yang sesuai untuk korang.

Tiba-tiba terlintas nak buat entri pasal tips memilih gitar ni sebab masa pusing-pusing tempoh hari, saya ada singgah kedai menjual alat muzik. Saja tengok-tengok barang baru. Memang dah jadi rutin dari dulu kalau ternampak kedai alat muzik saya mesti singgah. So masa tengok-tengok dalam kedai tu, ada seorang remaja umur belasan tahun dengan bapa dia tengah pilih-pilih gitar. Dari pengamatan saya yang kurang terer ni nampak gayanya remaja tu baru nak berjinak-jiinak main gitar. Mungkin gitar pertama la kot sebabnya cara dia nak petik gitar tu nampak macam baru belajar la. Anyway semangat yang bagus sebab nak beli gitar. Apa yang memeranjatkan dia terus nak beli gitar yang mempunyai nama besar dan berharga ribuan ringgit. So saya rasa budak ni dah terlebih excited dah nih.

Pada pengalaman dan pembacaan saya, untuk yang baru mula nak main gitar kita tak perlu untuk terus beli gitar yang terlalu mahal. Sebaliknya memadai pilih gitar yang sederhana harganya dan berkualiti. Salah satu sebabnya limu cara menjaga gitar untuk yang baru berjinak-jinak ni agak kurang. Jadi kalau rosak kan dah membazir disebabkan kekurangan ilmu penjagaan gitar. Selain itu, risau kalau-kalau semangat nak main tu hilang. Kesian kat bapa yang abis duit beribu beli gitar dan akhirnya si anak biarkan macam tu je.

Tips yang kedua, sebelum kita hendak memilih gitar, kita perlu tahu jenis muzik apa yang kita main. Kalau Rock terus la korang beli gitar elektrik. Sebab lebih sesuai main muzik rock dengan gitar elektrik berbanding dengan gitar akustik sebab soundnya lebih garang. Banyak pakej gitar elektrik untuk beginner. Yamaha pun ada keluarkan pakej beginner dengan harga RM1000. Dalam pakej tu ada amp, gitar, guitar strap dan pick. So korang beli bawa balik rumah pasang dah boleh main. Tak payah nak beli satu-satu barang yang mahal-mahal. Senang kan?

Tips ketiga pula, kalau yang minat bermain klasikal akustik, ada 2 jenis gitar klasikal akustik. Gitar klasikal akustik Spanish dan steel string acoustic. Spanish classic acoustic ni lebih ringan dan menggunakan tali jenis nylon. Gitar jenis ini juga lebih lembut talinya dan tidak menyakitkan tangan korang. Selain tu dari segi penjagaan gitar ni juga murah berbanding Steel String acoustic. Jadi korang boleh mengurangkan belanja dan kesakitan jari korang masa main gitar nanti.

Steel String acoustic

Akhir sekali yang paling penting, korang perlu cuba gitar yang korang minat tu sesuai dengan korang. Maksud sesuai yang saya cakap adalah, jari korang semua perlu fit dengan neck gitar. Takde la nanti korang terkangkang-kangkang jari masa main gitar pulak. Selain itu, dapatkan sebanyak mungkin informasi mengenai gitar tersebut sama ada dari Google ataupun tokei kedai tu sendiri. Pastikan korang petik setiap satu fret supaya takde yang sumbang bunyi nya. Itu sahaja tips dari saya untuk memilih gitar. Nantikan artikel seterusnya yang bertajuk bahagian-bahagian gitar.

P/s : Gitar penenang jiwaku..

Advertisements

Pelan Baru Dari Maxis – Internet, Sms Dan Waktu Bercakap

Salam 1 Malaysia kepada semua rakan-rakan. Semakin hari semakin rancak persaingan syarikat-syarikat telekomunikasi di negara kita yang tercinta ni. Baik Maxis, Digi mahupun Celcom masing-masing memasang strategi dan pelan untuk menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan mereka. Bagi saya ianya adalah persaingan sihat  dan menguntungkan pengguna. Hehe. Bila diorang bersaing secara tidak langsung mereka akan cuba menawarkan pelan yang murah dan berbaloi. Saya selaku pengguna Maxis yang setia amat tertarik dengan pelan yang baru mereka tawarkan. Pelan yang saya maksudkan adalah Value Plus Internet.

Sebelum pelan baru ni diperkenalkan, saya telah menggunakan pelan Maxis 50. Apa yang dapat hanyalah panggilan serendah rm0.18 seminit dan sms RM0.05. Masa pusing-pusing hujung minggu ternampak pelan baru Maxis iaitu Value Plus Internet. Pelan ni menawarkan internet, sms dan waktu bercakap percuma mengikut pelan yang di ambil.

Sebagai contoh saya sebelum ni menggunakan pelan 50 dan telah bertukar ke Value Plus Internet (VPI) 50. Selain VPI 50, VPI 80 dan VPI 30 juga ditawarkan. Bagi VPI80, plan ni bagi free internet 500MB sebulan. Selain itu percuma sms ke semua operator sebanyak 300 dan panggilan juga ke semua operator sebanyak 300 minit. Bagi VPI50 pula 250MB internet, 100Minit beserta 100 sms setiap bulan. Pelan yang terakhir VPI30 pula 250MB , 50min dan 50 sms. Untuk pelan 30 tu sesuai utk Supplementary line dan tambahan untuk main line dan suplementary line  percuma 900 min dan 1500 sms. Hebat tak?

So bagi yang nak layari internet guna handphone tu boleh la tukar ke plan maxis ni. Saya dah guna VPI50 ni dan ternyata berpuas hati. Rasanya ni la plan yang paling baik yang pernah dikeluarkan oleh Maxis. Setakat nak online Facebook tu memang cukup sangat la VPI50 ni. Jangan la korang gatal tangan pegi download lagu macam-macam. Memang takkan cukup la 250MB tu. Silakan guna broadband ataupun WiFi je kat mamak yang berdekatan.

Sekali lagi tahniah kepada Maxis sebab buat plan ni. Baru sekarang rasa berbaloi jadi pengguna Maxis sejak 10 tahun menjadi penunngu tetap dalam rangkaian Maxis nih. Untuk maklumat yang lebih mendalam sila ke website Maxis

Coretan Pertama Tahun 2012

Assalamualaikum semua. Rasa semangat lebih pulak bila dah masuk tahun 2012 ni. Tapi idea nak buat entri ni tak kunjung tiba lagi. So korang semua ni baca la apa yang ada untuk post pertama 2012 ni. Apa azam korang agak-agaknya tahun baru ni? Kalau saya azam nak beli rumah dan memiliki sama ada iPad ataupun Samsung Galaxy Tab. Rasa-rasanya azam yang kedua tu boleh tercapai dulu la kot sebab tak payah nak bual loan. Hehe.

Saya banyak bertanya orang dan Google mengenai iPad dan Samsung Galaxy Tab. Ye la kan sebelum beli kena la study dulu barang mana yang bagus. Jangan dah beli baru nak menyesal pulak. Apa yang saya titik beratkan masa nak beli gajet ni adalah Spec seperti memori, Berat, Software dan macam-macam lagi

Setelah perbandingan dibuat, inilah hasil kajian saya seorang saintis komputer( perasan pulak). Untuk Samsung Galaxy Tab , Screen sentuh nya jauh lebih kecil dari Ipad. Tetapi mempunyai keberatan lebih kurang separuh lebih ringan dari iPad iaitu 380 gram. Dari segi harga sudah tentu la jauh lebih murah Samsung Galaxy Tab berbanding iPad. Jadi?? Hehe

Dari segi spec lain, Samsung Galaxy tab lebih baik dari Ipad (Sorry penggemar Apple. Saya just buat perbandingan). Samsung Galaxy Tab boleh buat panggilan seperti handphone dan juga panggilan video tetapi tidak pada iPad. Ala-ala handphone besar la Tab ni. So kalau dah beli Tab tak perlu la kita nak beli handphone lagi. All in 1.

Perbezaan lain yang lebih ketara adalah Operating System ( OS). Samsung Galaxy Tab menggunakan OS Android yang jauh lebih murah berbanding iPad yang menggunakan  IOS sebagai OS. Erm kiranya Tab ni kita boleh la download software macam-macam yang kebanyakannya percuma.

Akhir kata, tepuk dada tanya selera. Sekarang saya dah tepuk dada banyak kali tak dapat jawapan pun lagi. Korang tolong tepuk dada pastu bagi jawapan kat saya boleh tak? hehe

Selamat Tahun Baru 2012