Coretan Pertama Tahun 2012

Assalamualaikum semua. Rasa semangat lebih pulak bila dah masuk tahun 2012 ni. Tapi idea nak buat entri ni tak kunjung tiba lagi. So korang semua ni baca la apa yang ada untuk post pertama 2012 ni. Apa azam korang agak-agaknya tahun baru ni? Kalau saya azam nak beli rumah dan memiliki sama ada iPad ataupun Samsung Galaxy Tab. Rasa-rasanya azam yang kedua tu boleh tercapai dulu la kot sebab tak payah nak bual loan. Hehe.

Saya banyak bertanya orang dan Google mengenai iPad dan Samsung Galaxy Tab. Ye la kan sebelum beli kena la study dulu barang mana yang bagus. Jangan dah beli baru nak menyesal pulak. Apa yang saya titik beratkan masa nak beli gajet ni adalah Spec seperti memori, Berat, Software dan macam-macam lagi

Setelah perbandingan dibuat, inilah hasil kajian saya seorang saintis komputer( perasan pulak). Untuk Samsung Galaxy Tab , Screen sentuh nya jauh lebih kecil dari Ipad. Tetapi mempunyai keberatan lebih kurang separuh lebih ringan dari iPad iaitu 380 gram. Dari segi harga sudah tentu la jauh lebih murah Samsung Galaxy Tab berbanding iPad. Jadi?? Hehe

Dari segi spec lain, Samsung Galaxy tab lebih baik dari Ipad (Sorry penggemar Apple. Saya just buat perbandingan). Samsung Galaxy Tab boleh buat panggilan seperti handphone dan juga panggilan video tetapi tidak pada iPad. Ala-ala handphone besar la Tab ni. So kalau dah beli Tab tak perlu la kita nak beli handphone lagi. All in 1.

Perbezaan lain yang lebih ketara adalah Operating System ( OS). Samsung Galaxy Tab menggunakan OS Android yang jauh lebih murah berbanding iPad yang menggunakan  IOS sebagai OS. Erm kiranya Tab ni kita boleh la download software macam-macam yang kebanyakannya percuma.

Akhir kata, tepuk dada tanya selera. Sekarang saya dah tepuk dada banyak kali tak dapat jawapan pun lagi. Korang tolong tepuk dada pastu bagi jawapan kat saya boleh tak? hehe

Selamat Tahun Baru 2012 

2 responses to “Coretan Pertama Tahun 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s