Harga Berpatutan Di Restoran Rakyat 1 Malaysia

Sejak Dato Seri Najib Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri Malaysia yang kelima, macam-macam perubahan yang telah dilakukan oleh beliau. Paling utama adalah prinsip 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh beliau. Segala-galanya 1 Malaysia. Bantuan Rakyat 1 Malaysia, semangat 1 Malaysia dan sebagainya. Memang bagus idea ni dikeluarkan oleh PM kita kerana kita perlu mengekalkan keharmonian dikalangan rakyat Malaysia. Salah satu perkara yang paling menarik perhatian saya adalah Restoran Rakyat 1 Malaysia.

Untuk entri kali ni saya nak berkongsi sedikit tentang restoran 1 Malaysia. Pasal makan memang menarik la. Hehe. Restoran Rakyat 1 Malaysia ni diperkenalkan untuk meringankan beban rakyat. Jika sebelum ni kita sarapan pagi paling kurang belanjanya mesti RM3 ke atas dan makan tengah hari RM5 keatas. Jadi Pita telah kita telah memperkenalkan Restoran Rakyat 1 Malaysia ni bagi mengurangkan beban perbelanjaan harian rakyat Malaysia. Saya sungguh tertarik dengan idea ni kerana harga yang ditawarkan amat berpatutan. Saya sangat sayang PM kita. Hehe.

Harga yang ditawarkan oleh Restoran Rakyat 1 Malaysia bagi sarapan bagi adalah diantara RM1 – RM2 untuk sekali makan. Menu untuk sarapan pagi adalah roti canai / 3 kuih muih beserta teh tarik. Murah dah tu jika dibanding dengan kedai makan biasa. Rasanya memang itu la menu yang selalu rakyat Malaysia makan untuk sarapan pagi. Saya pun sarapan dengan menu yang sama walaupun bukan setiap hari menu yang sama. Ok untuk makan tengah hari pula harganya maksimum RM4.oo. Menu yang ditawarkan adalah nasi putih + 1 Lauk + sayur + teh o. Nampak dah cukup menu macam tu pada pandangan saya. Kalau nak lebih takut bankrap pulak peniaga tu. Kita kena ambil kira kos barang mentah dipasaran pada zaman sekarang. So boleh dikira murah dan memuaskan. Saya belum pernah cuba makan tengah hari, hanya sarapan pagi sahaja yang pernah saya cuba.

Setakat ini saya dengar banyak yang berpuashati dengan harga untuk makanan di Restoran Rakyat 1 Malaysia. Mungkin 1 hari nanti saya berkesempatan untuk mencuba makan tengah hari di Restoran Rakyat 1 Malaysia. Kalau ada kawan-kawan nak belanja pun kira ok jugak kan? Hehe.  Diharapkan nanti lebih banyak la restoran-restoran 1 Malaysia ni wujud. Takdela belanja harian kita jadi tinggi. Dapat juga la nak menabung.

1 Malaysia……

Advertisements

Duit Malaysia 2012 Yang Baru

Tahun 2011 hampir ke penghujungnya. Dalam beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun baru. Bila masuk tahun baru macam-macam la kita akan dengar semua yang baru-baru je la. Kasut sekolah baru,beg baru,jam tangan baru, handbag baru, kereta baru, rumah baru, isteri baru, ( Boleh ke??), azam baru dan sebagainya. Serba -serbi kalau boleh nak baru. Bila cerita bab azam baru atau tahun baru ni saya susah nak capai apa yang di azam kan. hehe. So tahun 2012 ni malas rasanya nak berazam apa semua bagai. Duduk releks tengok keadaan je la. Ok la hari ni entri saya bukan nak cerita pasal azam baru ke apa, saya nak cerita tentang duit Malaysia yang baru. Dengarnya dari duit syiling sampai ke duit RM100 berwajah baru.

Antara duit baru 2012 – Gambar dari Bernama

Nampaknya warna duit masih lagi sama, cuma beza pada corak-corak sahaja. Duit syiling juga diberi rupa baru untuk tahun 2012. Jika kita tengok duit-duit baru ni, agak meriah jugakkan warna-warna dia. Barulah ceria sikit dalam dompet kita. Walaupun tak berapa ada sangat duit atau mood kurang baik masa tu, boleh la belek-belek dompet kita untuk mententeramkan jiwa kita. Apa yang menarik perhatian saya untuk buat entri ni adalah disebabkan duit RM20 kembali dikeluarkan. Ini kerana duit RM 20 menjadi pengantara duit RM10 dan RM50 yang mana jurangny aagak besar. Duit RM20 penah dikeluarkan suatu masa dahulu dan dihentikan pengeluarannya pada sekitar tahun 1995 kalau tak silap saya. Warna duit RM20 yang baru lebih kurang warna duit RM20 yang lama iaitu warna coklat. Tengok gambar bawah ni yang saya cilok dari Bernama. Terima kasih Encik Bernama..hehe

Duit RM20 – gambar dari Bernama

Saya rasa BAnk Negara Malaysia perlu buat note RM1000 lepas ni untuk orang beli barang-barang yang mahal dengan bawa sekeping duit sahaja.hehe. So sama-sama la kita nantikan duit – duit baru malaysia ni yanag akan dikeluarkan pada bulan Julai 2012 nanti.

P/s : Tengok duit je bukan awek kat belakang duit tu tau.

Palace Of The Golden Horses Yang Menarik

Syoknya hujung minggu ni. Kebetulan baru baik dari demam dan selesema, pastu dapat pulak peluang melawat 1 Palace Of The Golden Horses. Kalau takde invitation dah tentunya saya tak kan dapat round 1 tempat tuh. Almaklum saja la tempat yang bertaraf 6 Bintang macam tu mana la mampu insan yang berpendapatan sederhana macam saya ni nak masuk ye tak? Dengar nama pun dah goyang lutut nak masuk.hehe.

Sebenarnya saya ada terima panggilan jemputan untuk menjadi ahli Palace Of The Golden Horses. Apa yang dijanjikan mereka cuma datang dengar presentation selama 1jam pastu diorang bagi bilik hotel pilihan sama ada di Kajang, Langkawi, Port Dickson dan Cameron Highland untuk 2 hari 1 malam. So saya dengar macam tu terus setuju je la. Benda free kan,ambil je la.hehe. Dari panggilan tu saya dapat rasa ni mesti suruh join club dengan bayaran yang tinggi. Jadi sebelum pergi dengar presentation diorang tu saya persiapkan kekuatan mental supaya berjaya menepis godaan diorang untuk join club tu dan misi UTAMA dapatkan bilik yang free seperti yang dijanjikan.Haha.

Setelah tiba di Lobby Palace Of The Golden Horses tu saya dengan terpinga-pinga cari orang yang tunggu. Dalam 5 minit baru la muncul orang yang berjanji tu. First tempat yang di bawa adalah tempat makan. Apa lagi ibarat orang mengantuk disorongkan bantal, saya dengan tak malunya makan bihun goreng yang disediakan. Ngam-ngam abis kunyah bihun yang last tu terus di ajak round 1 Palace tu. Nampak sangat tak sabar nak suruh saya join Club diorang tu. Saya dibawa ke Gim dan Pool Palace Of The Golden Horses. Tempatnya memang lawa la. Katanya kalau dah jadi member boleh layan gim dengan seimming pool tu hari-hari.Memang terbaik tawaran tu. Apa kan tidak Maintenance fee diorang RM438 setahun.Rugi la kalau tak main hari-hari. Tapi saya tetap dengan niat asal tak nak join Club ni..Kuat kan iman.

Lepas puas berada di Gim dan Swimming Pool tu saya dibawa ke tempat rawatan. Kira macam hospital la dekat Palace ni/ Memang gempak tempat diorang.Siap dengan hospital apa semua bagai. Sambil pegawai tu tunjuk-tunjuk tempat tuh dia cakap check up boleh buat free dekat situ kalau kita tukar dengan bilik yang free 7 hari setahun diorang bagi dekat member. Adoi hampir lagi terjerumus sebab peralatan hospital diorang memang yang terbaru. Dah habis pusing dekat hospital diorang, saya di bawa untuk menaiki bot pusing tasik The Mines. Best ni sebab naik free. Bot tu ada 30 minit sekali. So kena la menunggu untuk naik. Tunggu punya tunggu tak sampai 5minit hujan turun punya la lebat.Kitorang terus berlari masuk ke Gim semula yang sememangnya ada 2 orang india suami isteri sedang bersenam.

Nak dijadikan cerita, Pegawai yang bawa saya pergi ke tandas dan tinggal la saya dengan 2 orang india tu tadi. tiba-tiba lelaki india tu tanya saya baru nak join club tu ke? Saya pun jawab taknak join pun, just nakkan bilik free yang diorang janjikan. Lelaki India tu tadi cakap bagus sebab dia pn dah menyesal join. Dah 3 tahun join baru first time guna. Pulak tu barang dia ada yang rosak-rosak sikit.hehe. Saya pun try la tanya berapa harga nak join club tu, sekali lagi saya terperanjat khinzir beruk, untuk Gold member RM25,000.00 dan Platinum RM40,000.00. Perrgh memang jahanam poket kalau join ni.

saya dibawa pual ke bilik yang layak untuk member yang join club tu. Sekali lagi terbeliak bijik mata saya tengok bilik tu. Memang lawa habis la dalam bilik tu. Saya tak dibenarkan ambik gambar. Kalau tak memang kita boleh kongsi tengok la bilik-bilik tu memang lawa. 2 buah bilik saya dibawa oleh pegawai tu. Yang 1st tu berharga RM799.00 dan yang kedua berharga lebih kurang RM3,500.00. Patut la gambar-gambar yang ada kat lobi tu sya tengok semua v.v.i.p je. Harga bilik pun dah main ribu-ribu.

Dipendekkan cerita hari tu memang saya tak dapat naik bot sebab hujan dan kami terus ke bilik perbincanganuntuk join club. Saya yang dah tau harga dan menunggu untuk dapat baucer bilik free hanya berlakon cool bial dia sebut harga untuk join club tu.Haha. Kalau india tu tak bagitau awal-awal mau terkencing saya dengar. Lebih kurang 30 minit jugak la dia ayat saya untuk join,tapi dengan jiwa yang kental saya tetap tak mau join. Yang saya nak hanyalah  baucer penginapan yang free tuh.Hehe. Dengan perasaan bengang dia terpaksa mengalah jugak dengan saya. Senyum je la saya balik bawa baucer free tu. Nanti kalau ada lagi jangan serik panggil saya ye.

P/s: Korang join je apa yang orang janji bagi free, tapi kena kental semangat la cakap TAKNAK. Hehe

Buaya Yang Teraniaya

Geram,kesian,sedih dan macam-macam perasaan ada bila dengar ade member-member saya cakap kasut atau sandal jenama Crocs bahaya bila dipakai. Boleh tersepit kat esklator shopping mall. Mesti ke ada topik macam ni bila nak melepak? Maksud saya topik yang disembang tetapi salah faktanya sama sekali. Kena la study dulu perkara sebenar baru la nak komen atau boikot. Ish nak marah dah tua, kalau dibiar nanti menjadi-jadi.

 Saya menulis artikel ni bukan la disebabkan saya ni ‘Die Hard Fan’ atau ‘Kipas Susah Nak Mati’ jenama Crocs ni. Saya juga tak pernah menggunakan jenama Crocs ni. Tapi rasa macam tak puas hati bila ada orang cakap macam tu. Kalau diikutkan cakap-cakap diorang yang tahu nak menghentam ni rasanya habis semua pengguna jenama Crocs ni kaki putus kan? Apa tak nya ayat diorang tu ” Taknak la pakai Crocs,nanti tersepit kat esklator”.  Macam mana nak cakap tu? Kena kenal pasti punca dulu baru nak cakap. Cuba la korang fikir secara positif, Crocs dibuat dari getah lembut dan ada selipar lain metarial mungkin sama dengan Crocs. Apa kata korang test dulu.

Yang menambah sedap cerita ada la mahkluk-mahkluk yang membuat ujian di Esklator menggunakan Sandal Crocs sahaja sedangkan sandal lain tak ada pula korang buat ujian. Tak pelik ke korang rasa? Test la skali selipar Tat Seng tu.hehe

So korang fikir-fikirkan lah kebenaran tentang bahaya selipar Crocs ni. Selagi kita ikut peraturan semua bahaya dapat dielakkan. Pijak lah dibelakang garisan kuning.