Duit Malaysia 2012 Yang Baru

Tahun 2011 hampir ke penghujungnya. Dalam beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun baru. Bila masuk tahun baru macam-macam la kita akan dengar semua yang baru-baru je la. Kasut sekolah baru,beg baru,jam tangan baru, handbag baru, kereta baru, rumah baru, isteri baru, ( Boleh ke??), azam baru dan sebagainya. Serba -serbi kalau boleh nak baru. Bila cerita bab azam baru atau tahun baru ni saya susah nak capai apa yang di azam kan. hehe. So tahun 2012 ni malas rasanya nak berazam apa semua bagai. Duduk releks tengok keadaan je la. Ok la hari ni entri saya bukan nak cerita pasal azam baru ke apa, saya nak cerita tentang duit Malaysia yang baru. Dengarnya dari duit syiling sampai ke duit RM100 berwajah baru.

Antara duit baru 2012 – Gambar dari Bernama

Nampaknya warna duit masih lagi sama, cuma beza pada corak-corak sahaja. Duit syiling juga diberi rupa baru untuk tahun 2012. Jika kita tengok duit-duit baru ni, agak meriah jugakkan warna-warna dia. Barulah ceria sikit dalam dompet kita. Walaupun tak berapa ada sangat duit atau mood kurang baik masa tu, boleh la belek-belek dompet kita untuk mententeramkan jiwa kita. Apa yang menarik perhatian saya untuk buat entri ni adalah disebabkan duit RM20 kembali dikeluarkan. Ini kerana duit RM 20 menjadi pengantara duit RM10 dan RM50 yang mana jurangny aagak besar. Duit RM20 penah dikeluarkan suatu masa dahulu dan dihentikan pengeluarannya pada sekitar tahun 1995 kalau tak silap saya. Warna duit RM20 yang baru lebih kurang warna duit RM20 yang lama iaitu warna coklat. Tengok gambar bawah ni yang saya cilok dari Bernama. Terima kasih Encik Bernama..hehe

Duit RM20 – gambar dari Bernama

Saya rasa BAnk Negara Malaysia perlu buat note RM1000 lepas ni untuk orang beli barang-barang yang mahal dengan bawa sekeping duit sahaja.hehe. So sama-sama la kita nantikan duit – duit baru malaysia ni yanag akan dikeluarkan pada bulan Julai 2012 nanti.

P/s : Tengok duit je bukan awek kat belakang duit tu tau.

Palace Of The Golden Horses Yang Menarik

Syoknya hujung minggu ni. Kebetulan baru baik dari demam dan selesema, pastu dapat pulak peluang melawat 1 Palace Of The Golden Horses. Kalau takde invitation dah tentunya saya tak kan dapat round 1 tempat tuh. Almaklum saja la tempat yang bertaraf 6 Bintang macam tu mana la mampu insan yang berpendapatan sederhana macam saya ni nak masuk ye tak? Dengar nama pun dah goyang lutut nak masuk.hehe.

Sebenarnya saya ada terima panggilan jemputan untuk menjadi ahli Palace Of The Golden Horses. Apa yang dijanjikan mereka cuma datang dengar presentation selama 1jam pastu diorang bagi bilik hotel pilihan sama ada di Kajang, Langkawi, Port Dickson dan Cameron Highland untuk 2 hari 1 malam. So saya dengar macam tu terus setuju je la. Benda free kan,ambil je la.hehe. Dari panggilan tu saya dapat rasa ni mesti suruh join club dengan bayaran yang tinggi. Jadi sebelum pergi dengar presentation diorang tu saya persiapkan kekuatan mental supaya berjaya menepis godaan diorang untuk join club tu dan misi UTAMA dapatkan bilik yang free seperti yang dijanjikan.Haha.

Setelah tiba di Lobby Palace Of The Golden Horses tu saya dengan terpinga-pinga cari orang yang tunggu. Dalam 5 minit baru la muncul orang yang berjanji tu. First tempat yang di bawa adalah tempat makan. Apa lagi ibarat orang mengantuk disorongkan bantal, saya dengan tak malunya makan bihun goreng yang disediakan. Ngam-ngam abis kunyah bihun yang last tu terus di ajak round 1 Palace tu. Nampak sangat tak sabar nak suruh saya join Club diorang tu. Saya dibawa ke Gim dan Pool Palace Of The Golden Horses. Tempatnya memang lawa la. Katanya kalau dah jadi member boleh layan gim dengan seimming pool tu hari-hari.Memang terbaik tawaran tu. Apa kan tidak Maintenance fee diorang RM438 setahun.Rugi la kalau tak main hari-hari. Tapi saya tetap dengan niat asal tak nak join Club ni..Kuat kan iman.

Lepas puas berada di Gim dan Swimming Pool tu saya dibawa ke tempat rawatan. Kira macam hospital la dekat Palace ni/ Memang gempak tempat diorang.Siap dengan hospital apa semua bagai. Sambil pegawai tu tunjuk-tunjuk tempat tuh dia cakap check up boleh buat free dekat situ kalau kita tukar dengan bilik yang free 7 hari setahun diorang bagi dekat member. Adoi hampir lagi terjerumus sebab peralatan hospital diorang memang yang terbaru. Dah habis pusing dekat hospital diorang, saya di bawa untuk menaiki bot pusing tasik The Mines. Best ni sebab naik free. Bot tu ada 30 minit sekali. So kena la menunggu untuk naik. Tunggu punya tunggu tak sampai 5minit hujan turun punya la lebat.Kitorang terus berlari masuk ke Gim semula yang sememangnya ada 2 orang india suami isteri sedang bersenam.

Nak dijadikan cerita, Pegawai yang bawa saya pergi ke tandas dan tinggal la saya dengan 2 orang india tu tadi. tiba-tiba lelaki india tu tanya saya baru nak join club tu ke? Saya pun jawab taknak join pun, just nakkan bilik free yang diorang janjikan. Lelaki India tu tadi cakap bagus sebab dia pn dah menyesal join. Dah 3 tahun join baru first time guna. Pulak tu barang dia ada yang rosak-rosak sikit.hehe. Saya pun try la tanya berapa harga nak join club tu, sekali lagi saya terperanjat khinzir beruk, untuk Gold member RM25,000.00 dan Platinum RM40,000.00. Perrgh memang jahanam poket kalau join ni.

saya dibawa pual ke bilik yang layak untuk member yang join club tu. Sekali lagi terbeliak bijik mata saya tengok bilik tu. Memang lawa habis la dalam bilik tu. Saya tak dibenarkan ambik gambar. Kalau tak memang kita boleh kongsi tengok la bilik-bilik tu memang lawa. 2 buah bilik saya dibawa oleh pegawai tu. Yang 1st tu berharga RM799.00 dan yang kedua berharga lebih kurang RM3,500.00. Patut la gambar-gambar yang ada kat lobi tu sya tengok semua v.v.i.p je. Harga bilik pun dah main ribu-ribu.

Dipendekkan cerita hari tu memang saya tak dapat naik bot sebab hujan dan kami terus ke bilik perbincanganuntuk join club. Saya yang dah tau harga dan menunggu untuk dapat baucer bilik free hanya berlakon cool bial dia sebut harga untuk join club tu.Haha. Kalau india tu tak bagitau awal-awal mau terkencing saya dengar. Lebih kurang 30 minit jugak la dia ayat saya untuk join,tapi dengan jiwa yang kental saya tetap tak mau join. Yang saya nak hanyalah  baucer penginapan yang free tuh.Hehe. Dengan perasaan bengang dia terpaksa mengalah jugak dengan saya. Senyum je la saya balik bawa baucer free tu. Nanti kalau ada lagi jangan serik panggil saya ye.

P/s: Korang join je apa yang orang janji bagi free, tapi kena kental semangat la cakap TAKNAK. Hehe

Domain Dan Hosting Nak Beli Ke Tak Ni?

ingin menggenggam Domain sendiri

Ramai dah orang saya tanya. Banyak dah ebook dengan google baca tapi masih lagi tak dapat jawapan. Bila sesekali fikir memang nak beli,bila fikir balik macam tak nak beli. Kalau ada sokongan dari kawan-kawan mungkin boleh dapat jawapan kot. Ok cukup dah merepek sorang-sorang ni. Entri kali ni nak minta pendapat kat kawan-kawanku yang baik hati.

Cerita dia macam ni. Saya memang berminat sangat nak beli domain denagn hosting sendiri. Masalahnya sekarang saya tak tahu mana 1 hosting yang baik dengan harga yang berpatutan. Yang keduanya pulak, saya masih ‘blur’ lagi macam mana nak dapat ramai kawan-kawan masuk ke blog saya. Bila fikir semua tu perasaan dah berbelah bahgi pulak. Semangat nak berblogging tu memang tinggi. Cuma langkah permulaan agak tempang sikit sebab tak tahu nak mula dari mana. Banyak baca blog orang lain cakap start guna wordpress, so dengan penuh berkobar semangat bukak akaun wordpress dan terus mula mencari bahan untuk ditulis.Gaya penulisan tak tahu la orang suka baca ke tak tapi saya terus je la cuba.

Permulaan guna WP ni memang goyang habis. Knowledge zero pasal WP, saya gagahkan jugak belajar gune WP ni sebab banyak blogger cakap lebih KICK guna WP dari Blogspot. Hakikatnya memang best guna Wp ni berbanding Blogspot. Dari WP ni semangat makin menjadi-jadi nak beli domain dan hosting sendiri. Baru kita lebih serius dalam dunia blogging ni. Sampai ke hari ni masih lagi saya mencari hosting yang baik dan berpattan harganya dan ada sifu yang sudi mengajar insan kerdil macam saya nih. Dari apa yang saya faham,blog dari wordpress ni boleh terus dimasukkan ke domain sendiri. Tapi caranya saya tak tahu la pulak.  So saya harap ada la yang sudi nak tolong saya

P/s : Yakin blogger Malaysia tak kedekut ilmu.

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) Kembali Ke Zaman Bodek?

Hai semua, susah jugak nak tulis blog ni sebenarnya. Baru saya rasa kepayahan seorang Fulltime Blogger mencari topik untuk ditulis dalam blog..Fuuuhhh saya puas perah otak nak dapat cerita-cerita yang boleh dikongsi dengan kawan-kawan semua. Fikir punya fikir, guling punya guling pun tak dapat-dapat lagi. Salute pada semua blogger-blogger kat Malaysia. Ok hari ni saya nak cerita sikit pasal Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang tengah hangat dibincangkan baik kakitangan kerajaan,Cuepacs mahupun kakitangan swasta. Apa yang menarik sangat topik ni? Pssst…. dengarnya sistem ni ada unsur-unsur kembali ke zaman bodek membodek nih.heheh

Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam @ Kembali Membodek Bos??

Sebenarnya saya tertarik dengan topik satunya sebab ramai diantara saudara mara,adik beradik,pakcik makcik,kawan-kawan,musuh-musuh dan bloger-bloger (ada ke?) yang bekerja di sektor awam. Sebelum apa-apa saya nak ucapkan tahniah la kat korang semua sebab dah dapat naik gaji. Bukan sikit kenaikan gaji diorang semua, paling rendah lebih kurang RM200 jugak la kenaikan. Boleh la belanja saya makan nanti ea?hehe. Lepas ni harapnya meningkat jugak la hasil kerja kakitangan awam. Takde la segala-galanya lambat.(Bagi saya servis kakitangan awam ok je). Sistem baru ni jugak memerlukan kakitangan awam memilih untuk bersara umur 60 tahun. Boleh ke lagi agaknya engineer,juruteknik atau yang kerja luar yang berat-berat tu bertahan buat kerja sampai umur 60?  Rasa saya kene pakai tongkat la kot pegi SITE. hehe.

Dengan adanya sistem SBPA ni, secara automatik sistem lama telah dihapuskan. Jika sebelum ni mereka yang memilih untuk bersara pada umur 58 tahun, terpaksa menunggu sehingga 60 tahun untuk bersara tetapi masih boleh berpencen 58 tahun dan ada kiraan untuk bayaran pencen. Kerajaan bukan lah kejam sangat rasanya. So pada yang tak nak pilih SBPA disarankan bersara awal. So elok la pilih je 60 tahun ni,kalau dah tak larat sangat boleh la resign awal sikit. Pencen pun boleh dapat lagi. Takde masalah sangat tentang pencen. Cuma ada masalah lain yang akan timbul bila memilih SBPA ni. Agak menakutkan jugak la.

Sistem SBPA memperkenalkan gred gaji baru, cara kenaikan pangkat baru dan kenaikan gaji tahunan baru. Apa yang saya faham tentang SBPA ni, ada kebanyakan gred jawatan telah dijumudkan. Sebagai contoh pemandu dinaikan gred dan boleh membuat kerja-kerja pejabat. Selain tu, untuk kenaikan gaji tahunan kalau dahulunya gaji akan naik seperti biasa setiap tahun selagi kita tidak dikenakan apa-apa tindakan tatatertib tetapi sistem SBPA sekarang BOS yang memutuskan untuk kenaikan gaji tahunan pegawai yang dinilai. Contohnya Sekiranya markah penilaian tahunan penjawat awam tidak melepasi 75%, mereka tidak dapat kenaikan gaji tahunan tetapi mereka boleh membuat rayuan untuk dinilai semula oleh pihak kementerian. Sekiranya markah masih lagi di bawah 75%, mereka boleh merujuk JPA untuk membuat penilaian terakhir dan jika masih menerima keputusan yang sama mereka boleh diberhentikan kerja. Sekarang ni takde dah istilah kerja kerajaan secure dan susah untuk dibuang.hehe. Bagi bos pulak, mereka juga tak terlepas dari hukuman yang sama sekiranya mereka tidak mendapat outcome yang ditetapkan oleh sesebuah kementerian. So bos kena la baik-baik dengan anak buah buat kerja lebih untuk capai target kan?hehe.

Kalau dah markah tahunan diberi oleh bos untuk kenaikan gaji dan kenaikan pangkat apa yang akan jadi? sistem membodek,mengipas,mengampu dan seangkatan dengannya kembali lagi. Sistem sebelum ni semua perlu menghadiri kursus dan peperiksaan untuk kenaikan pangkat tetapi sekarang hanya perlu mengipas dan membodek je la. Lepas ni makin banyak la acara berlari dalam office,acara mengangkat beg bos ramai-ramai,mengambil air minuman bos,membeli makanan bos dan menyuap makanan ke mulut bos (melampau dah tu,bini bos marah nanti). SBPA mungkin akan disukai oleh para-para pembodek terhebat di sesetengah pejabat tetapi menjadi kesukaran kepada pekerja-pekerja yang jujur dan lurus buat kerja (ada lagi ke macam tu punya pekerja??). Kalau korang yang lurus tu terus meluruskan diri bila kerja,nampak gayanya sampai pencen la korang duduk kat level yang sama. Kepada kaki-kaki bodek tu cepat la naik pangkat.haha.

p/s: kalau korang kerja bagus tapi dibenci bos memang susah la.kesimpulannya jangan jadi pengampu tapi jadi pekerja yang disayangi bos.

Kemalangan Kereta Paling Mahal Di Jepun

     Assalamualaikum dan salam sejahtera semua kawan-kawan. Hari ni mood tak berapa stabil tapi masih mencuba buat artikel dan menambahkan kemahiran saya menulis blog. Kate pepatah Usaha Tangga Kejayaan kan? Haha cukup la kot melalut sorang-sorang intro artikel ni. Jom ke topik yang asal iaitu Kemalangan Kereta Paling Mahal Di Jepun.

     Pada 4 Disember 2011 Jepun telah dikejutkan dengan kemalangan kereta yang paling mahal. Maksud mahal bukannya hanya sebuah kereta yang mahal kemalangan tetapi melibatkan 14 buah kenderaan di Lebuhraya Chugoku ( bukan Goku Dragon ball ok?). Kereta apa yang terlibat? Hah ni yang tak sampai hati nak tulis nih. 8 buah Ferrari (termasuk Ferrari kegemaran saya F430 Scuderia) ,sebuah  Lamborghini, sebuah Toyota prius dan 3 buah Mercedes – Benz. Mewahnya kemalangan kat Jepun ni. So jumlah keseluruhan kemalangan ni bernilai RM12.4 juta.

     Menurut apa yang saya baca di internet, konvoi kereta Ferrari ni sebanyak 20 buah. Kiranya memang tengah seronok habis la ni rasanya kot. Kalau konvoi kereta kat Malaysia ni Habis laju pun 80-110 km/jam tapi konvoi ferrari ni mencecah 140-160km/jam di kawasan had laju 80km/jam. Hehe tula bezanya kereta mewah berkonvoi dengan kereta biasa berkonvoi. Dah beli kereta mahal-mahal dah semestinya akan speed sebab memandu kereta Ferrari akan berasa  puas bila kereta dipandu laju.  Kemalangan ni berpunca daripada ketua konvoi terbabas akibat memandu laju dalam keadaan jalan basah. Kereta dah hilang kawalan la tu. Akibatnya geng-geng dia yang belakang tak sempat mengelak dan terus sondol menyondol antara satu sama lain.Hehe. Kalau diorang je terlibat consider ok la tapi Lamborghini dengan Mercedes Benz pn terbabit sekali. Paling sedih Toyota Prius pun kena skali.

 kesian

     Tengok gambar-gambar kemalangan ni nampak teruk tapi takde kematian langsung. Ni la akibatnya seronok sangat bila dah memandu ramai-ramai. Masing-masing nak menunjuk power pastu dah jadi kemalangan. Lepas ni teruk la Engineer Ferrari nak siasat sama ada kemalangan berpunca dari pemandu atau pun kesilapan teknikal pada kereta. Apa yang saya tahu,kereta-kereta mewah yang terlibat dalam kemalangan yang teruk, pihak pengeluar kereta akan menghantar Pakar-Pakar mereka menyiasat pada kereta tu. Macam yag terjadi pada pakcik saya,kereta Merc pakcik saya terbalik kat highway, engineer Merc datang study kereta tu macam mana boleh terbalik. Jangan tanya saya dari mana pulak datang engineer tu saya pun kurang pasti. Saya cerita apa yang pakcik saya cerita kat saya je. Hehe.

     Peringatan kepada kawan-kawan semua, walau semahal mana kereta,walau semahal mana tayar,walau sehebat mana sistem kereta tapi dengan hanya air hujan boleh membuang semua ego kereta-kereta mewah ni semua. Jadi mana yang anda pilih? kenderaan mewah atau pun pemanduan yang berhemah?hehe

Yeah Saman Dia

     P/s: Naik je kereta lembu.takla accident juta-juta habis

Makan Gaji Atau Kerja Sendiri?

Mana Yang Anda Pilih??

     Naik,naik,naik,naik,naik dan naik lagi. Hadoish dunia oh dunia. Makin hari makin tinggi kos hidup. Saya rasa ramai jugak yang berperasaan macam saya kan? Pada pendapat saya, selagi makan gaji memang ini la masalah no. 1 yang akan kita rasa. Kalau bekerja sendiri saya kurang pasti la macam mana rasanya tapi mungkin selesa sikit kalau lebih usaha. Makan gaji ni kita terhad dan terikat untuk membuat kerja lebih. Itu pendapat saya la.

     Saya juga makan gaji dan rasa masalah kewangan memang agak membebankan. Kawan-kawan saya ada yang bekerja sendiri dan nampak agak selesa pendapatan mereka berbanding saya. So dari situ saya berpendapat bekerja sendiri boleh bagi kita pendapatan lebih. Sebagai contoh, kalau kita seorang peniaga, kita akan sentiasa berusaha keras untuk mendapat pendapatan harian mengikut target yang kita telah tetapkan. Berbeza dengan makan gaji, agak kurang untuk berusaha dan cara pemikiran juga sangat berbeza. Idea serta berfikir cara untuk mendapat wang kurang bernas berbanding bekerja sendiri.

Fikir dan terus berfikir

     Jika kita mempunyai syarikat atau berniaga,kita akan cuba untuk memajukan dan mengembangkan perniagaan. Tetapi sebaliknya berlaku sekiranya bekerja makan gaji, walaupun telah berusaha dengan idea untuk meningkatkan perniagaan syarikat bos kita, adakah bos akan membalas  dengan setimpal jasa dan idea yang anda berikan? Anda juga mungkin akan mengalami masalah tekanan di tempat kerja apabila mendapat boss yang BOSSY. Wah ni paling ngeri sekali kalau dah terjebak ngan Encik BOSSY. Cekak pinggang,tuding jari,tinggi suara dan lain-lain lagi adalah sifat utama Si Bossy. Masa tu baru la kita terfikir nak tukar kerja atau pun berniaga sendiri. Tapi itu la yang perlu dihadapi oleh setiap orang yang makan gaji. Dapat gaji pun kecik je tapi kerja kena buat macam dibayar 10 ribu sebulan. Cuba kalau kerja sendiri? Tekanan nak mengadap BOSSY dapat dielakkan. Boleh bekerja ikut masa yang sesuai dengan kita. Takde kena marah datang lambat, kejar masa bila dah tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. Arrrggghhh tensionnya!!!

Takut tak bos mcm ni punya bengis?

     Rasa nak lari laju-laju kalau dapat bos macam gambar kat atas tu. Dahla tension pergi – balik kerja jalan jem, kat office pulak jumpa harimau Malaya lapar. tak senang duduk dibuatnya. So adalah lebih baik kita mula memikirkan jalan terbaik untuk masa depan kita. Kalau kita jenis tak boleh bekerja di bawah tekanan lebih baik lah berusaha cari kerja sendiri,kalau ada kebolehan tahan maki boleh la terus berkhidmat dengan si Bossy. Semua tu terletak ditangan masing-masing. Apa pun pekerjaan kita yang penting biarlah yang tidak menyalahi hukum agama dan undang-undang. Hidup Perlu Dinikmati Dengan Sepenuhnya.

P/s: Saya Juga Benci Bos Saya

Percubaan Pertama Ku

     Salam 1 Malaysia semua. Kepada yang sudi baca blog saya ni, terlebih dahulu saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada kawan-kawanku semua (walaupun tak bersua empat mata, kawan tetap kawan). Untuk pengetahuan kawan-kawanku semua, ini adalah percubaan pertama saya dalam dunia blogging. Satu saja niat saya berblogging adalah untuk mencari kenalan disamping berkongsi ilmu,pengalaman dan cerita.

     Agak menggeletar jugak la nak create walau satu artikel ni. Macam-macam perasaan ada dah ni,malu,takut kena Bahan dan yang paling tak best bila kene cop syok sendiri nanti. Harap-harap takde la kawan-kawan yang baca blog saya cakap macam tu. Artikel ni rasa amat penting bagi saya kerana saya memerlukan komen dari kawan-kawan semua. Wah macam ayat cerita sedih pulak. Hehe. Yela feedback dari otai-otai blogger ni penting.mana yang elok boleh la dijadikan panduan berguna untuk berblogging sampai bila-bila.

Rasa kerdil di dunia blog

     Rasanya ni hari kedua buat artikel ni. Malam first buat dah sangkut takde idea nak menaip so sambung saja la hari idea datang (kononnya la). Saya ni kalau bersembang face to face tu memang ada je idea nak bercakap walaupun baru kenal. Tapi dalam blog rasa macam kaku pulak. Ada tak tips mengurangkan gemuruh ketika berblogging??? Hehe. Banyak dah menjenguk blog-blog orang lain untuk menimba ilmu dari segi bercerita dalam blog. Antaranya blog saudara Khai, Irfan Khairi dan sebagainya. Irfan Khairi seperti yang kita sedia maklum, seorang usahawan berjaya dan boleh dijadikan idola. Blog saudara Khai pulak banyak info dan tutorial untuk blogger dan macam-macam lagi. Saya suka membaca blog berliau kerana cara bercerita seolah-olah bersembang 4 mata. Huhu

     Sebelum gunakan WordPress ni, saya ada blog di Blogspot,tapi tu semua saya dah delete sebab nak tumpu guna WordPress je. Semua ni berlaku selepas saya membaca blog JustKhai yang banyak tutorial berkaitan WordPress. Ternyata memang best guna WordPress ni berbanding Blogspot. Insyaallah dalam masa terdekat ni saya akan beli Domai dan Hosting pulak. Mana la tau semangat makin naik bila dah ada Domain dan Hosting sendiri kan?

Sokongan Keluarga dan Anda Amat ditagih

     Harap-harap minat untuk berblogging saya ni akan berterusan dan dapat berkongsi apa saja dengan rakan-rakan yang lain sampai bila-bila. Peace#